Thursday, 30 March 2017

Sabah Trip 2017 Part 1

Assalamualaikum

After two years or 3 years?
Finally 
;)

come, here the short and sweet entry regarding Sabah trip 2017

Day 1

Dalam pukul 5 pagi kami da terpacak dekat KLIA since flight kami di awal pagi.
Alhamdullilah, no delay. Flight 7.30am lebih kurang 2jam setengah bertapa dalam flight, sampai lah dekat kk airport dalam pukul 10 pagi. Flying with MAS with cost of  Rm280 for return ticket. 
Murah ;)


*Tips*
Kalau da pernah jejak bornea, boleh abaikan part 

Airport Sabah @ sarawak , dia macam lebih kurang oversea. Korang wajib lalu di area kastam tau, nanti pegawai bertugas akan bagi kad . Lebih kurang macam kad pelawat untuk masuk dan keluar dari sabah. Please make sure jangan hilang ya , nanti takut tak boleh balik semenanjung 
As alternatif, sapa2 ada passport boleh juga guna passport 
(sambil2 penuhkan muka Surat passport yg byk berbaki lagi  br berbaloi buat passport kekdahnya )


Sampai ja airport, driver van dah tunggu and terus amik lunch since perjalanan ke kundasang tu agak jauh. Untung amik dgn driver ni tuk trip yang ramai, sebab dia boleh suggest terus jadual perjalanan. Tak ya pening2 bukak Waze . Kami guna bantuan driver ni untuk full-day for 4 days. 
Dapat price RM250 perday, and the total is RM 1,000.00. 
Owh, nama driver tu Sham. Sangat friendly dan tak rasa awkward pun walaupun masa lunch tu van kena saman sebab tak letak parking ticket 😝

The journey is begin
Untuk hari pertama kami terus decide ke area Kundasang dulu, bagi settlekan yang jauh dulu.
On the way ke kundasang yg amik masa dlm 2jam++ , first pitstop is rumah terbalik  RM10.60 .  Actually an options sebenarnya nak berhenti ke tidak, bagi pendapat saya, da alang2 sampai Sabah, singgah ja bah
Anyway, dekat area situ ada juga 3D muzium tapi driver kata kat semenanjung da berlambak 3D museum. Maka kami tak masuk lah 3D muzium tu..

*rumah terbalik*



Next is as jambatan tamparuli. kenal tempat tu pun sebab Marsha :)


 lepas jambatan tamparuli tu, jalan nak start membukit macam cameron highland ya.
Bagi mengelak adegan muntah, mohon bawak minyak angin dan adik beradik beliau. Kalau tak, haha jadi lah mcm saya , sebab jalan-jalan berliku ni adalah benda yang aku failed. 
Ivana-the-loser sangat


Dlm perjalanan ke kundasang tu juga, boleh singgah Pasar Nabalu . Beli lah bermacam jenis buah. Lagi-lagi nenas dia , gilaaaaa sedap + manis. Saya yang jenis tak makan nenas pun boleh telan beberapa potong. Beli sebijik and minta jasa dia kupas sesiap. Tips, jangan lupa beli kicap dia sekali & ada kat sabah ja rasanya kicap tu.

Macam-macam ada jual kat situ, klu nak beli t-shirt atau cenderahati pun ok juga.  
The importante is finally kat situ ada toilet kahkahkah , prepare lah siap2 sebab jauh lagi nak ke kundasang tu. anything can be happen in future.

*view tepi toilet pasar nabalu*
view is SUBHANALLAH, Weather is SUBHANALLAH

After 45mins kot ( hahah pepandai ja kan ) , sampai lah dekat pekan ranau. Nak tau da sampai ranau tu bila nampak roundboard ada buah kobis kat tengah2 roundboard tu. Disebabkan ada orang tu agak *loser* so, terpaksa pinjam gambar dari blog lain. 

mohon izin ya tuan blog 

and the BEST ever part during this journey is

..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..





It's 4pm and this is very warm welcome from Gunung Kinabalu
Sangat jarang berlaku bak kata Sham. sampaikan dia pun excited nak ambil gambar juga
kalau ada yang tak percaya, meh sini saya share 

mohon compare, ni gambar masa balik, awan pemalu habis nak tunjuk puncak gunung 
beza kannnn


. Kalau jenis nak memasak, boleh lah beli sayur2 kat situ. Cuma jgn expect tinggi sangat akan tahap fresh sayur tu.. huhuuu mungkin masa tu tak da rezeki untuk saya.. just masak most easy-peasy meal, buat lah tomyam tuk dinner. Fuhhh~ sedap dan jimat. Bahan2 dia better bawak dr semenanjung mcm bawang ,tomyam kiub, beras etc. Jangan lupa tapau sekali kepak bakar dengan pekan ranau tuuu.. sedapppppp..

*tips*
carilah any homstay yang ada kitchen atau yang sediakan dinner. Senang sebab malam confirm dah malas nak keluar, dengan cuaca yang sejuk mencucuk tulang lagi.
Kami semua bermalam di kundasang tanpa mandi.. hahaha

Disebabkan kami decide untuk masak, so selepas survey, kami pilih homestay "SULAP".
 Ada sharing kitchen ✌️
Image result for sulap homestay
*Homestay SULAP*
new place, new equipment and everything is new
RM180 per night

ada banyak lagi bilik, starting price for RM90

Kalau ada yang berminat untuk stay di SULAP, boleh click link bawah ni.. tak pun boleh contact the owner of Sulap , Mr Uzair +6011 1315 4687

Sulap FB : https://www.facebook.com/hey.sulap/timeline
Sulap IG ( Hey.Sulap ) : https://www.instagram.com/hey.sulap/

Orait, since sy da cakap yang ada dapur kan, meh saya share bukti memasak. diulang semula ya.. SAYA yg masak. haha



* Nasi Putih * Tomyam * Sardin Pedas*

Anyway, disebabkan kepenatan terpacak dekat KLIA dr pukul 5 pagi, malam xda aktiviti sangat melainkan dinner dan terbongkang. 💤💤💤 And please please please, kesejukan tahap melampau walaupun saya manusia banyak lemak .  Kalau Ada bawak budak, make sure prepare them well at lease ada stokin + long sleeve. Macam aku, bawak cousin umur 3tahun, mlm tu duk merengek menangis ja...cam bergegar juga lah sulap tu dengan suara dia. Maybe sebab pening, tak biasa dgn kesejukan,  penat atau perubahan cuaca . Standby la panadol budak kecik sekali.

Itu lah cerita di hari pertama. ada lagi hari ke 2 sampai ke 4.
😀


ok, rasa penat menulis.
part 2?  mungkin ada mungkin tiada
hahahhaha

❤,
Ivana

Sunday, 15 February 2015

2015 is a great starter?

Assalamualaikum wbt

Selepas genap setahun
akhirnya bertuan juga blog yang terabai ini

blog ni kalau disamakan dengan rumah
memang lalang mungkin da sama tinggi dengan bumbung

2015
A GREAT STARTER?
not really good, but ok lah
masih bernafas dibumi Allah

yaaa
I still have job, family, friend and mechy too
dan
 still survived!

dan
anda bagaimana?


 ♥,
ivana

Saturday, 15 February 2014

Bertemu kembali...

Assalamualaikum wbt 

Rasa bermusim tidak menaip
Last blog di update 29 Oktober 2013
Harini da melangkau ke 15 Februari 2014
Hari, bulan, tahun da bersilih ganti
Masa masa masa
Pantas sungguh berlalu

Dan...

Ambooiiii bahasa sajak sangat kenapa ni?
Hahahaa

Alhamdulillah, 
Tahun 2014
A good start for me
Umur pun da bertambah ke 25 tahun
Sudah ada kerja tetap walaupun duk tengah probation
Hopefully everything going well insyaAllah
Doakan ya!!

But, teaching always in my heart..always..
Cuma mungkin tahap kesabaran mengajar tak sampai tahap yang sepatutnya
Ahakss!!

Impian 2014

Find my other-half
Travelling
More positive in everything
Lose weight
Lose weight
Lose weight

^_^



Hujan panas yang terik bukan masalah
Warna Tudung tak matching denagn baju pun bukan satu isu
Hahhahaaa
Yang penting
Smile and  camera please..


Have a nice day!!
Selamat tahun baru 2014
Walaupunnnnn da masuk bulan 2


 ♥,
 ivana
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...